Turistička zajednica grad Metković

Kulturnozabavne manifestacije

Napisao: on: 13/11/2012

Metković je grad bogata društvenog života. U koje god doba godine dođete imat ćete prigodu nazočiti nekom zanimljivom događanju. Pred Božić će vas iznenaditi mnoštvo koncerata, kazališnih predstava, izložbi, kad tipično mediteransku živost na ulice i u Gradsko kulturno središte donose tradicionalne Prosinačke svečanosti. Ljeti opet, istu vrevu u večernjim satima, na ljetnoj pozornici uz Neretvu, koju povjetarac s vode čini ugodnim i svježim mjestom, stvaraju događanja Metkovskog kulturnog ljeta. Na Ilindan, blagdan sv. Ilije, 20. srpnja, kad Metković slavi svog sveca zaštitnika održava se vjerojatno najveći sajam u južnoj Dalmaciji.

Nešto kasnije, u kolovozu, (uvijek u drugu subotu), događa se Maraton lađa, jedinstven ljetni spektakl koji se već smatra jednom od najvažnijih turističkih atrakcija na Jadranu.Do tridesetak lokalnih ekipa i gostiju iz ostalih dijelova Hrvatske, a sve češće i iz Italije, Australije i drugih zemalja, natječe se u 22 kilometra dugoj utrci koja počinje od Lučkog mosta u Metkoviću, a završava u Pločama. Najdojmljiviji trenutak predstavlja sam start kad vesla uzburkaju mirnu neretvansku vodu nakon što plotun ispaljen iz kubura označi početak utrke.

Obale Neretve načičkane su mnoštvom promatrača, od Metkovića do Ploča polako vozi poseban vlak pun navijača, promet se na cesti uz lijevu obalu posve uspori a maratonce s turističkih brodova, prate brojni gosti ili ih iz manjih plovila hrabre prijatelji. Pobjedniku se na svečanosti u Pločama uručuje Domagojev štit. Neretvanski su se maratonci i svjetski proslavili na smotrama poput one u Brestu, preveslavanjem La Manchea i Jadranskog mora. Krajem veljače Metković živi za Pokladne svečanosti. Ta, stoljećima duga tradicija, pomno se njeguje, a metkovska Velika pokladna povorka druga je po veličini i ljepoti u Hrvatskoj, odmah iza riječke. Sredinom svibnja grad preplave folklorne skupine iz zemlje i svijeta okupljene na izvrsnoj smotri folklora Na Neretvu misečina pala.

Pročitano 16900 puta
Objavljeno u Događanja