Ispiši ovu stranicu

Kulturni život Metkovića

Napisao: on: 13/11/2012

Kulturni život Metkovića vezan je za Gradsko kulturno središte. Zgrada Gradskog kulturnog središta monumentalna je građevina koju je projektirao arhitekt Aleksandar Freudenreich. Izgradnja je trajala u etapama gotovo trideset godina. U sklopu objekta velika je profesionalna kazališna dvorana, jedno od najljepših ljetnih kazališta u Hrvatskoj, velika izložbena dvorana i ostali sadržaji. Sve kazališne priredbe, promocije knjiga, izložbe umjetničkih slika, festivali, folklorne priredbe, politički skupovi održavaju se u ovom prostoru.

Metković ima tradicionalno bogat kulturni život. Amatersko kazalište (uz prekide) djeluje još od 1875. god. Koliko je do sada poznato, prve predstave izvodile su se u organizaciji Hrvatske neretvanske čitaonice (najstarije društvene organizacije u Metkoviću, utemeljene 1873.) i obilježavale su značajne obljetnice iz nacionalne povijesti.Starija hrvatska kulturna javnost pamti zapažene izvedbe metkovskih amatera diljem Hrvatske, osobito izvrsnog Dunda Maroja, Posljednje Zrinske, Gogoljevu Ženidbu i mnoge druge. Kazalište je oduvijek pozitivno utjecalo na "gradski način života" te ga i danas bitno obilježava.

Važna kulturna udruga u gradu je KUD Metković. Izraslo iz gimnazijske folklorne skupine, ovo društvo je uspjelo tijekom više od pedeset godina djelovanja okupiti oko sebe neusporedivo najveći broj članova. U zasluge KUD-a Metković, osim čuvanja neretvanske glazbene i plesne baštine, valja ubrojiti vrlo uspješan projekt obnove neretvanske narodne nošnje. Međunarodno poznata i priznata smotra folklora Na Neretvu misečina pala već se desetljećima organizira u sklopu djelatnosti ove udruge.

Jedna od najdugovječnijih metkovskih kulturnih udruga svakako je Gradska limena glazba utemeljena 1886. U svom dugom postojanju postigla je značajne rezultate i proslavila grad. Iz njezina je krila potekao i akademski glazbenik i skladatelj Klement Visković, koji je vrlo uspješno djelovao u Beču. Prigodom proslave stote obljetnice Gradske glazbe, Visković je bogatom donacijom omogućio da Metković dobije iznimno vrijedan objekt  Glazbeni dom. Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću jedan je od najvećih lokalnih nakladnika, a jednako tako uspješan je i u organiziranju likovnih izložbi, tribina i drugih kulturnih manifestacija. Djelovalo je, i još uvijek djeluje, više pjevačkih zborova i klapa, od kojih duži kontinuitet imaju samo Zbor župe sv. Ilije i Zbor župe sv. Nikole.
Osim već spomenutog Klementa Viskovića, Metković su u sferi kulture i umjetnosti proslavili hrvatski književnici, metkovci Ivan Slamnig, Stojan Vučičević i Vladimir Pavlović. Jedan od najljepših hommeagea svom rodnom gradu i dolini zacijelo je napravio Obrad Gluščević, filmski redatelj, autor jednog od najboljih dokumentarnih filmova hrvatske kinematografije, "Ljudi s Neretve".

Među značajne institucije znanstveno-kulturološke i turističke naravi svakako valja ubrojiti Ornitološku zbirku koja s oko 350 preparata predstavlja jednu od najvećih, ali i najzanimljivijih zbirki prepariranih ptica u Europi. Uz brojne metkovske lovce, najzaslužniji za njezino postojanje čuveni je hrvatski glazbenik i ornitolog Dragutin Rucner.Pročitano 17489 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 09:33
Objavljeno u Grad Metković

Zadnji sadržaj od Super User