Turistička zajednica grad Metković

Školstvo se u Metkoviću, kao i u cijeloj dolini Neretve počinje razvijati u doba austrijske vladavine. Godine 1845. u Metkoviću je otvorena pučka škola. Nakon toga, redom se otvaraju ove škole:

Privatna građanska škola 1920., državna građanska škola 1924., niža realna gimnazija 1944., škola učenika u privredi 1948., dječji vrtić 1952., gimnazija 1954., i ekonomska škola 1960. godine.
Danas u Metkoviću rade dvije osnovne (Osnovna škola Stjepana Radića i Osnovna škola don Mihovila Pavlinovića) i dvije srednje škole (Gimnazija Metković i Srednja škola Metković). Osim škola u Metkoviću, osnovne škole otvorene su i u prigradskim naseljima Vid (1894. god.) i Prud (1956. god.). U gradu od 2008. godine uspješno djeluje Osnovna glazbena škola kao samostalna ustanova. Metkovske škole pohađa više od 4 000 učenika. Grad se može pohvaliti vrlo visokim standardom obrazovne djelatnosti.

Osim dobro uređenih školskih zgrada, grad ima dvije osnovnoškolske i jednu, iznimno kvalitetnu i vrhunski opremljenu srednjoškolsku športsku dvoranu, te niz građevinski potpuno uređenih vanjskih športskih terena. Sve potrebe za zbrinjavanjem djece predškolskog uzrasta zadovoljavaju dva gradska i dva privatna suvremena dječja vrtića u samom gradu, te po jedan u prigradskim naseljima Vidu i Prudu. Uz to, u gradu je inicijativom roditelja i gradskih vlasti utemeljen Dječji vrtić za djecu s teškoćama u razvoju koji danas djeluje pod ingerencijom države.

Pročitano 22455 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 05 Ožujak 2015 10:15
Objavljeno u Grad Metković