Turistička zajednica grad Metković

Šport je bitan čimbenik života ovog grada. Dobro su poznati uspjesi rukometnog kluba Metković. Zahvaljujući tom klubu, ime Metković prepoznatljivo je diljem Europe, pa i šire, tako da se može govoriti o svojevrsnom rukometnom čudu.

Klub je osnovan 1963. god. pod imenom RK Mehanika i od tada je četiri puta mijenjao ime. Od 1963. do 1993. postojao je kao RK Mehanika, od 1993. do 1996. kao RK Metković, od 1996. do 1998. kao RK Razvitak, od 1998. do 2002. kao RK Metković Jambo, kad je ponovno postao RK Metković kakav postoji i danas. Ono čime se metkovski rukometaši najviše ponose je osvajanje Kupa EHF-a 2000. god. Vrijedi spomenuti kako je iz metkovskog kluba poteklo nekoliko zlatnih olimpijaca, (Jelčić, Kaleb, Goluža, Obrvan), a dijete metkovskog rukometa je i jedan od najboljih svjetskih rukometaša Patrik Ćavar. Desetak godina nakon osnivanja RK Mehanika osnovan je i ženski rukometni klub Metković, a u gradu djeluje i RK Jerkovac s muškom i ženskom sekcijom.

Najstariji športski klub utemeljen u gradu bio je NK Narona (1919.) koji kontinuirano, doduše nešto drugačijeg imena NK Neretva, djeluje do danas, te se s više ili manje uspjeha održava na hrvatskoj nogometnoj sceni. Iz Neretve su potekli mnogi poznati igrači, primjerice Igor Štimac i Darijo Srna. Uz ovaj klub, u Metkoviću djeluje i NK Metković osnovan 1975. god. Unatoč uspjesima rukometa, nogomet nikada nije prestao biti najpopularniji šport u gradu.

Od klubova koji imaju nešto kraću tradiciju nezaobilazan je veslački klub Neretvanski gusar kojeg je utemeljila skupina entuzijasta sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća. Prvi košarkaški klub utemeljen je 1973. god. u okviru Radničkoga športskog društva Razvitak, koji je s radom, nažalost, prestao samo četiri godine poslije.

Košarka je dugo tražila svoje mjesto u metkovskom športu, ali ga je izborila tek u novije vrijeme obnovom klupske djelatnosti (KK Metković) i ulaskom u II. košarkašku ligu.

Boćanje je šport koji u Neretvi ima dugu tradiciju i čini se da je ta igra stara koliko i sam život stanovnika ovoga kraja. U Metkoviću je bilo nekoliko boćarskih klubova (BK Unka, BK Hajduk, BK Vrbovci, BK Prud, BK Jugoplastika i dr.). Igrači ovih klubova 1982. godine ujedinili su se u BK Metković koji je postigao niz zapaženih uspjeha, a godinama je u Prvoj boćarskoj ligi. Aktivni su i boćarski klubovi Predolac i Krnjesavac.

Tenis klub Metković osnovan je 1927. god. U gradu djeluju i neki manji, ali također uspješni klubovi među kojima svakako valja istaknuti karate klubove Metković i Knez Domagoj. Dugogodišnja nastojanja skupine planinara postigla su da je u gradu utemeljeno Planinarsko društvo Šibanica koje počinje okupljati sve veći broj članova.

Uvjetno se u športska zbivanja u gradu može svrstati i već tradicionalni športsko-turistički, dijelomi kulturološki spektakl Maraton lađa. Manifestacija poprima obilježja tradicionalnog događanja, a interes koji pobuđuje u turističkim, političkim i mondenim krugovima doista je impozantan. Ono što svakako zaslužuje spomen i što doista vrijedi nazvati spektakularnim jest start lađa koji počinje od mosta u Metkoviću.

 

Pročitano 21587 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 05 Ožujak 2015 10:14
Objavljeno u Grad Metković