Turistička zajednica grad Metković

PRIRODOSLOVNI MUZEJ METKOVIĆ

Bogatstvo životinjskoga svijeta u ovom prostoru još uvijek je, unatoč radikalnim melioracijskim zahvatima, sačuvano u velikoj mjeri. Ipak su, ne samo lokalni nego i globalni procesi bitno osiromašili nekadašnju bujnost. A o tom kakva je ona bila najrječitije govori Ornitološka zbirka u Metkoviću, jedinstven skup preparata ptica ulovljenih isključivo u prostorima delte.Po veličini spada medu najveće zbirke takve vrste u Europi. Sadržava više od 340 preparata medu kojima su primjerci 218 ptičjih vrsta od 310 vrsta do sada zabilježenih na Neretvi. Nastala je u razdoblju od 1948. do 1966. brigom domaćih lovaca-donatora i stručnošću Dragutina Rucnera, jednog od najpoznatijih hrvatskih ornitologa i preparatora. Zanimljivo je da Dragutin Rucner profesionalno nije bio biolog, ornitolog, nego glazbenik. Otud činjenica da nitko nije tako uspješno razlikovao, ne samo ptičje vrste, nego i mužjake, ženke, mlađe od starijih ptica, kao on. Osim kudravog nesita koji je nestao s ovih prostora nakon prvih melioracijskih zahvata, zadivit će vas zlatovrana modrulja, vjerojatno najljepša ptica hrvatskih prostora, a osobita su neobičnost prstenovani primjerci koji su ovdje slučajno doletjeli s dalekog sjevera, iz polarnih krajeva poput male guske, utve morske i gavke.

Zbirka je bila smještena u desnom krilu zgrade Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, a od 17. srpnja 2015. godine je predstavljena u sklopu Prirodoslovnog muzeja Metković. 

Stalnim postavom prikazane su  geološke i biospeleološke specifičnosti delte rijeke Neretve prikazane su staklenim panelima, a petrografija je vizualizirana uzorcima kamena iz lokalnih kamenoloma. Kroz drugu, treću i četvrtu sobu protežu se trodimenzionalni prikazi vodenih i kopnenih staništa delte rijeke Neretve - od močvare, tršćaka i kanala, longitudinalnog vodenog toka rijeke, kamenjara i točila, šumskih staništa pa do antropogeno uvjetovanih naselja i poljoprivrednih površina. Dioramski prikazi završavaju 'aerodromskom' scenom selidba ptica te scenama zimovanja u vodenim i kopnenim staništima. Popraćeni su video materijalom ponašanja životinja u specifičnom staništu, zvukovima glasanja ptica i vodozemaca, multimedijalnim prikazom bioraznolikosti staništa kao i raznovrsnošću kukaca, puževa i školjkaša u vodenim i kopnenim staništima delte rijeke Neretve. Iz treće sobe izlazi se u vrt Muzeja koji u autohtonoj vegetaciji pruža dom pticama i kukcima u kućicama za ptice i hotelu za kukce.

 

Virtualni pogled u muzej: https://my.matterport.com/show/?m=SgMvjVnqjK5

RADNO VRIJEME:

Ponedjeljak - Petak: 09:00 - 16:00

Subota: 09;00 - 14:00

Nedjeljom zatvoreno

Blagdanima i praznikom zatvoreno


CIJENE ULAZNICA:

Individualna: 30,00 kn

Individualna s dodatnom izložbom u stalnom postavu 40,00 kn

Obiteljska: 50,00

Učenici, studenti, umirovljenici 20,00

Grupna za školsku djecu 15,00 kn (10 i više osoba)

Članovi ICOM-a, HMD-a i sl. udruženja - gratis kao i djeca ispod 7 godina

Kontakt:

Kralja Zvonimira 4, 20350 Metković

Tel: +385 20 690673

Mob: +385 91 566 1603

www.pmm.hr

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Pročitano 39336 puta Poslijednja izmjena dana Utorak, 25 Svibanj 2021 05:46
Objavljeno u Aktivnosti i atrakcije