Turistička zajednica grad Metković

JAMA U PREDOLCU

Jama u Predolcu je najznačajniji speleološki objekt na području doline Neretve, a njena najveća vrijednost su bogatstvo i raznolikost vodene faune.

Jama u Predolcu stanište je Dinarskog špiljskog školjkaša „Congerie kusceri, jedinog školjkaša koji živi u podzemlju. Congeria kusceri je živi fosil i tercijalni relikt, endem Dinarida i jedini predstavnik svoje skupine koja je bila rasprostranjena u tercijaru, ali su svi njeni srodnici izumrli prije 5 milijuna godina.

Dinarski špiljski školjkaš „Congeria“ nalazi se na popisu posebno zaštićenih divljih svojti u Republici Hrvatskoj, ali i na popisu strogo zaštićenih životinjskih vrsta Europske unije.

Osim Dinarskog špiljskog školjkaša u Jami živi još jedan živi fosil, endem Dinarida mnogočetinjaš  Marifugia cavatica . Uz ova dva živa fosila koji žive isključivo u podzemlju, u Jami žive i mnoge druge podzemne životinje, te mnoge nadzemne životinje koje susrećemo u okolnim vodotocima. 

Upravo ta raznolikost faune ukazuje na jedinstven ekosustav i najveća je vrijednost ovog speleološkog objekta, osobito zbog toga što ovakvih primjera nema drugdje.

Posjeti Jami u Predolcu i Edukativnom centru Congeria mogući su kroz cijelu godinu osim praznika, uz prethodnu najavu.

Umjesto ulaznica primaju donacije za održavanje Jame i edukativnog centra.

Kontakt:

Markica Vuica: 00385 98 1744 999

 

Pročitano 27298 puta Poslijednja izmjena dana Srijeda, 15 Veljača 2023 12:06
Objavljeno u Aktivnosti i atrakcije