Turistička zajednica grad Metković

Gastronomska ponuda

Gastronomska ponuda

Metković, njegova uža i nešto šira okolica, posjetitelju nudi nisku zanimljivih kulturnih, prirodnih, gastronomskih i drugih sadržaja, iznimne pa i prvorazredne vrijednosti. Ta se niska najljepše i najcjelovitije doživljava izmiješana u koloplet u kojem promatrajući krajobraz uživate u specijalitetima od riba i žaba ulovljenih u njemu, te voća i povrća koje u izobilju raste na obradivim dijelovima doline. Dok u prastaroj neretvanskoj lađi polako plovite zakučastim rukavcima još uvijek sačuvane močvare ili bistrom i hladnom vodom prekrasnog Norina, dok svojim kamerama "lovite" zavičajne ili prolazne ptice, žabe, sav prebogati životinjski i biljni svijet, dok vam odbljesci svjetla neretvanskih voda u mirnom i sunčanom ljetnom danu razotkrivaju svu oblikotvornu i kolorističku raskoš ovog prostora na kojem se tako blizu susreću kristalna tvrdoća kamenjara i zanosna lelujavost plutajućih otočića "nepouzdane močvarne statike", moći ćete slušati nevjerojatne priče o potonulim gradovima, o pradavnim junacima i slavnim putnicima koji su svoje fascinacije zapisali i sačuvali za sva vremena.

Ti pradavni gradovi, te zidine koje ćudljiva voda povremeno otkrije oku promatrača, zapravo su posvuda u dolini Neretve razasuti ostaci antičkih rimskih vila rustika. Oni su pouzdan dokaz da je nekad davno sadašnja močvara bila bogato plodno tlo koje je hranilo drevnu Naronu, a možda štogod izvozilo i u druge krajeve Carstva. Lađa, to čvrsto plovilo široko razvraćenih rebara i pomalo trome ali zato sigurne maritimnosti, najbolje je i najljepše sredstvo kojim možete do kraja prodrijeti u sve dijelove močvare, koja će vam istodobno osigurati udobnost plovidbe, užitak u lokalnim jelima i pićima i dobru zabavu s "neretvanskim gusarima" naoružanima harmonikama, gitarama i mandolinama. Takvo putovanje možete započeti s rive u Vidu, Norinom uzvodno ili nizvodno, ali i na drugim mjestima u okolici Metkovića. Osobit je doživljaj plovidba vodama jezera Kuti u jugozapadnom dijelu doline. Onima koji hranu radije konzumiraju u mirnijem, intimnijem ambijentu preporučamo niz izvrsnih restorana i konoba. Svi oni nude širok izbor jela, od tradicionalne europske kuhinje do posve neobičnih specijaliteta nastalih na mješavini kulinarskih tradicija Istoka i Zapada.

Ono, međutim, po čemu je kraj nadaleko gastronoski poznat jest posve autohton neretvanski brodet u kojem su glavni sastojci jegulja i žaba. Počesto se u njemu nađe i drugih vrhunskih riba, poput iverka, poznatog po tome što živi samo u vodama apsolutne čistoće. Priprema brodeta tj. "brujeta" naizgled je jednostavna, ali to je samo varka jer svako neretvansko mjesto, svaki restoran, svaka kuća ima neki svoj naročit način, neku tajnu koja njegov brodet čini drukčijim, specifičnim i koja vas dovodi u nerazrješivu dvojbu oko procjene koji je doista bolji. Jegulja se može peći na ražnju, a vrlo je ukusna i sušena. Osim jegulje, žaba i kvalitetne ribe, neretvanska kuhinja naročito u jesen i zimi, oduševljava sladokusce izvrsnim jelima priređenim od ptica močvarica, posebice od lisaka. Blizina mora osigurava uvijek svježu morsku ribu koju domaći ribari love u Neretvanskom kanalu. U neretvansku kulinarsku tradiciju spadaju i jela ispod peke (sačure).

 

RESTORANI I KONOBE

RESTAURANT ADRIA Splitska ulica 48 – Metković

Telefon: 020 684 391, 
Fax: 020 684 391

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web - www.adria-restaurant.hr

 

RESTAURANT - PANSION "ĐUĐA I MATE", Velika riva 2, 20352 Vid

Tel. - 020 687 500

Fax - 020 687 440

Mail -  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web - www.djudjaimate.hr

 

HOTEL-RESTAURANT „VILLA NERETVA“, Splitska 14, Krvavac II

Telefon:020/672-200

Fax:020/671-199

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Web:www.hotel-villa-neretva.com

 

KONOBA LANTERNA Splitska ulica 21 – Metković

Telefon: 020 683222

Mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.lanterna-metkovic.hr

 

 

KONOBA VRILO Prud bb, Prud

Telefon: 020 687 139

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

www.facebook.com/konobavrilo 

 

 

AGRO ETNO PARK ŽABAC Badžula

Telefon:+385 99 665 0 665

e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

https://www.aep-zabac.com/

 

 

OSTALO: 

KUŽINA pizza & bar Kralja Zvonimira 4 - Metković

telefon: 488575

PIZZERIA MAESTRO Ivana Gundulića 21 - Metković

telefon: 681 043

PIZZERIA MARINO Hrvatskih iseljenika 6 – Metković

telefon: 681 130

PIZZERIA MILANO Sportska b.b. - Metković

telefon: 688 888 

 

 

Pročitano 16758 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 26 Svibanj 2022 11:15
Objavljeno u Gastronomija