Turistička zajednica grad Metković

Kulturni život Metkovića

Kulturni život Metkovića vezan je za Gradsko kulturno središte. Zgrada Gradskog kulturnog središta monumentalna je građevina koju je projektirao arhitekt Aleksandar Freudenreich. Izgradnja je trajala u etapama gotovo trideset godina. U sklopu objekta velika je profesionalna kazališna dvorana, jedno od najljepših ljetnih kazališta u Hrvatskoj, velika izložbena dvorana i ostali sadržaji. Sve kazališne priredbe, promocije knjiga, izložbe umjetničkih slika, festivali, folklorne priredbe, politički skupovi održavaju se u ovom prostoru.

Metković ima tradicionalno bogat kulturni život. Amatersko kazalište (uz prekide) djeluje još od 1875. god. Koliko je do sada poznato, prve predstave izvodile su se u organizaciji Hrvatske neretvanske čitaonice (najstarije društvene organizacije u Metkoviću, utemeljene 1873.) i obilježavale su značajne obljetnice iz nacionalne povijesti.Starija hrvatska kulturna javnost pamti zapažene izvedbe metkovskih amatera diljem Hrvatske, osobito izvrsnog Dunda Maroja, Posljednje Zrinske, Gogoljevu Ženidbu i mnoge druge. Kazalište je oduvijek pozitivno utjecalo na "gradski način života" te ga i danas bitno obilježava.

Važna kulturna udruga u gradu je KUD Metković. Izraslo iz gimnazijske folklorne skupine, ovo društvo je uspjelo tijekom više od pedeset godina djelovanja okupiti oko sebe neusporedivo najveći broj članova. U zasluge KUD-a Metković, osim čuvanja neretvanske glazbene i plesne baštine, valja ubrojiti vrlo uspješan projekt obnove neretvanske narodne nošnje. Međunarodno poznata i priznata smotra folklora Na Neretvu misečina pala već se desetljećima organizira u sklopu djelatnosti ove udruge.

Jedna od najdugovječnijih metkovskih kulturnih udruga svakako je Gradska limena glazba utemeljena 1886. U svom dugom postojanju postigla je značajne rezultate i proslavila grad. Iz njezina je krila potekao i akademski glazbenik i skladatelj Klement Visković, koji je vrlo uspješno djelovao u Beču. Prigodom proslave stote obljetnice Gradske glazbe, Visković je bogatom donacijom omogućio da Metković dobije iznimno vrijedan objekt  Glazbeni dom. Ogranak Matice hrvatske u Metkoviću jedan je od najvećih lokalnih nakladnika, a jednako tako uspješan je i u organiziranju likovnih izložbi, tribina i drugih kulturnih manifestacija. Djelovalo je, i još uvijek djeluje, više pjevačkih zborova i klapa, od kojih duži kontinuitet imaju samo Zbor župe sv. Ilije i Zbor župe sv. Nikole.
Osim već spomenutog Klementa Viskovića, Metković su u sferi kulture i umjetnosti proslavili hrvatski književnici, metkovci Ivan Slamnig, Stojan Vučičević i Vladimir Pavlović. Jedan od najljepših hommeagea svom rodnom gradu i dolini zacijelo je napravio Obrad Gluščević, filmski redatelj, autor jednog od najboljih dokumentarnih filmova hrvatske kinematografije, "Ljudi s Neretve".

Među značajne institucije znanstveno-kulturološke i turističke naravi svakako valja ubrojiti Ornitološku zbirku koja s oko 350 preparata predstavlja jednu od najvećih, ali i najzanimljivijih zbirki prepariranih ptica u Europi. Uz brojne metkovske lovce, najzaslužniji za njezino postojanje čuveni je hrvatski glazbenik i ornitolog Dragutin Rucner.Pročitano 25953 puta Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 07 Studeni 2016 09:33
Objavljeno u Grad Metković