Turistička zajednica grad Metković

Bogata crkvena povijest

Metković ima bogatu crkvenu povijest. Prvu, staru crkvu sv. Ilije grade izbjeglice iz hercegovačkih sela na mjestu današnje nove crkve, koja dominira gradskom vedutom. Nova crkva izgrađena je 1871. god. u neoromaničkom stilu s elementima neogotike. Sv. Ilija Prorok zaštitnik je župe i grada Metkovića, a 20. srpnja, dan sveca, proglašen je Danom grada Metkovića.

Brigu o izgledu crkve Metkovci nisu prestali voditi ni u novijoj povijesti, obnavljali su je nakon angloameričkih bombardiranja u II. svjetskom ratu i nakon Domovinskog rata. U vjerskom životu grada posebno su zanimljive i bogate manifestacije pučke pobožnosti u preduskrsno vrijeme. Žudije, muškarci odjeveni u živopisnu starorimsku odjeću, u smjenama čuvaju Isusov grob, a na Veliki petak sudjeluju u procesiji koja prolazi najstarijim dijelom grada. U povorci se zorno prikazuje Kristova muka koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Taj običaj je u Metković, 1857. god. donio iz Loretta, u kojemu je studirao, Ante Gluščević.

Pred crkvom je brončani kip jednog od najvećih hrvatskih misionara, oca Ante Gabrića. O. Ante Gabrić rođen je u Metkoviću 18. veljače 1915. god. Studirao je filozofiju u Gorici i Gallaratu u Italiji. Godine 1938. krenuo je u misionarsku službu u Indiju, a 1943. god. ondje je zaređen za svećenika. U misionarskoj službi u Indiji proveo je punih pedeset godina. Umro je 20. listopada 1988. u mjestu Maria Poliu u blizini Kalkute gdje je i pokopan. Za o. Antu Gabrića svi su imali samo riječi hvale, od Indijaca kojima je nesebično pomagao i svjedočio Krista, preko kardinala Franje Kuharića, pa do blažene Majke Tereze koja je s njim provela mnoge godine u Indiji i kojoj je bio ispovjednik.

Osim župne crkve sv. Ilije na lijevoj obali Neretve nalazi se i crkva sv. Franje. To je moderna betonska građevina sagrađena 1982. god. Crkvu čine posebnom vrijedna djela akademskih umjetnika: Gospin kip Josipa Marinovića, kip sv. Franje s golubovima Krune Bošnjaka, postaje Križnog puta Vatroslava Kuliša i mozaik koji prikazuje sv. Franju koji skida Isusa s križa. Na nekadašnjem glavnom putu prema Dubrovniku, nalazi se crkvica sv. Ante sagrađena 1882. god. na mjestu srušene kapele Gospe od Zdravlja i sv. Ante, koju je 1853. god. podigla obitelj Mate Veraje. Sve do 1953. god. crkva je u vlasništvu obitelji Veraja kad je vlasnici daruju župi sv. Ilije. Običaj je da svake godine večer prije blagdana sv. Ante metkovski vjernici pješače do te udaljene crkvice. Osim navedenih, u Metkoviću postoji i samostanska crkva sv. Obitelji u sklopu samostana redovnica Družbe služavki Maloga Isusa i crkva Sv. Ivana Nepomuka i sv. Roka na gradskom groblju.

Godine 1938. u Metkoviću je sagrađena zavjetna crkva sv. Nikole Putnika koja je nažalost stradala za vrijeme savezničkog bombardiranja u Drugom svjetskom ratu. Nakon rata uklonjeni su njezini ostaci a 1960. na tom je mjestu podignuta stambena zgrada.
U Vidu se nalazi kasnosrednjovjekovna crkva sv. Vida koju neki arheolozi datiraju u XV., a drugi u XVII. st. i župna crkva Gospe Snježne. Na mjestu današnje crkve sv. Vida, u V. st. bila je izgrađena jednobrodna starokršćanska crkva s polukružnom apsidom, predvorjem i aneksima sa sjeverne i južne strane crkve. Crkva je bila duga gotovo 30 m, a široka 25 m. 

U selima Dragoviji i Prudu nalaze se crkve sv. Ivana Krstitelja; prva s kraja XVII. st. i druga izgrađena 1989. god.

S desne strane Neretve uspostavljena je 1969. samostalna župa sv. Nikole biskupa. Nastanak nove župe potaknut je vjerskim potrebama stanovnika, čiji je broj bio gotovo jednak onomu s lijeve strane Neretve. Župna kapela je otvorena u prizemlju novosagrađene kuće i posvećena sv. Nikoli biskupu. Iznad kapele nadograđen je stan za pastoralno župno osoblje.

Prema nacrtu metkovske arhitektice Marine Hren, započeta je u ovoj župi izgradnja Pastoralnog centra o. Ante Gabrića. Kamen temeljac postavljen je 18. travnja 1993. god. u jeku Domovinskog rata. Ovaj je veličanstveni sakralni objekt postao nova župna crkva u prosincu 2009. kad ju je posvetio nadbiskup splitsko-dalmatinski, monsinjor Marin Barišić. Na području grada postoje i dvije srpske pravoslavne crkve: crkva sv. Đorđa za sve neretvanske srpske pravoslavce i crkva sv. Petra u selu Glušci koja je ujedno i najstarija pravoslavna crkva u cijeloj dolini Neretve.
Odnedavno, zahvaljujući aktivnostima Srpske pravoslavne općine, obnovljena je zgrada u kojoj živi pravoslavni svećenik.

Pročitano 15372 puta Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 05 Ožujak 2015 10:21
Objavljeno u Grad Metković